Nooit meer een lege telefoon

  • 01/07/2019
  • 3 minuten leestijd

Nooit meer een lege telefoon

Nooit meer een lege telefoon dat is de doelstelling. Een goed bevriende ondernemer, Tacco Marijnen, kwam begin 2018 naar mij toe met een nieuw gaaf idee! In China, waar hij regelmatig was voor afspraken liep Tacco tegen het probleem aan zoals ook vaak in Nederland. Dat na een dag van veel afspraken zijn telefoon bijna leeg was.

Nu wilde hij als altijd zijn telefoon opladen achter de bar. Dit was echter niet mogelijk vertelde de man achter de bar. Je kan hier uit de muur een powerbank lenen en deze inleveren als je klaar bent met laden. Zogezegd zo gedaan, pakte Tacco de powerbank en kon hij tijdens zijn gesprek gewoon zijn telefoon bij zich houden. Na het gesprek wilden ze nog even een kroeg in en Tacco wilde de powerbank inleveren. Maar zijn gasten attendeerden hem erop dat hij gewoon de powerbank mee kon nemen en kon inleveren bij de kroeg zodra z’n telefoon vol was. Geniaal dacht hij en ging het idee al op om dit in Nederland te gaan proberen, Zo ontstond Batterybox.

Veel verschillen

Terug in Nederland heeft Tacco samen met mij verschillende docks bekeken van verschillende leveranciers. Na veel testen met proefmodellen werd de keuze gemaakt voor deze box. Hier kunnen 10 powerbanks in en geeft dus veel mogelijkheden.

De Docks

Nu de box gekozen was moest er uitgevogeld worden hoe er met deze box gecommuniceerd moest worden. Door de leverancier was er een mooie handleiding bijgevoegd. Helaas was deze volledig in het Chinees. En laat ik nu net geen chinees kunnen lezen ;-) Gelukkig was er wel een Tech sheet van het communicatieprotocol wat in het Engels beschikbaar was.

Nu duidelijk was hoe er gecommuniceerd moest worden ben ik als eerste begonnen met het maken van een interface in NodeJS die de communicatie tussen de docks en portal moest gaan beheren. Door middel van TCP-sockets werd er gecommuniceerd van en naar de docks. De berichten werden doorgezet naar een Redis database die als message broker ging functioneren.

De Portal

Door mijn ervaring met Laravel en de snelheid waarmee ik dat kon opzetten was mijn keuze snel gemaakt om ook voor dit project Laravel in te gaan zetten. De portal is verantwoordelijk voor alle communicatie tussen de docks, app en backend. Door middel van de Redis database leest de portal de queue leeg en verwerkt alle inkomende berichten. Vertaalt deze naar iets bruikbaars voor het systeem. Het systeem houdt alle docks in de gaten. Weet aan wie welke powerbank uitgeleend is en zorgt voor de facturering aan de gebruikers.

Lenen van Powerbank

In China deed je alles via 1 app. Die van WeChat, een soort WhatsApp maar dan vele malen uitgebreider. Hierin scan je de QR-code op een dock en wordt er van je WeChat credit geld ingehouden voor het lenen van z’n powerbank. Deze manier van integratie zouden wij in Nederland nog niet kunnen realiseren. WhatsApp is daar nog te beperkt voor en Nederlanders zijn nog niet zo ver om alles vanuit 1 app te willen doen.

Daardoor moesten we een keuze maken. Hoe moeten we de gebruikers de docks kunnen laten bedienen. Wij kwamen uit op 2 manieren. Via een App en via de SMS.

App

App is volledig gebouwd met Apache Cordova. Dit gaf ons de vrijheid om 1 app voor beide platformen (iOS en Android) te maken vanuit 1 codebase. Ook kon er makkelijk een designer met wat html / css kennis aanhaken om de designs van de app te realiseren zodat ik mij alleen hoefde te focussen op de werking van de app.

SMS

SMS was een ander verhaal. Hier moest een payment provider voor gevonden worden die PSMS (Premium SMS) kon leveren. Door middel van de RestAPI een koppeling opgezet die een SMS kon ontvangen en versturen.

Nu moet een gebruiker een SMS sturen naar 4004 met de code die op de dock staat en maakt het systeem een gebruiker aan en geeft een powerbank uit.

Productie

Van concept naar productie. Het netwerk is nu twee maanden actief en bereid zich snel uit. We zijn in Rotterdam begonnen. Hier in Rotterdam vind je op dit moment op ongeveer 60 locaties een Batterybox en groeit het netwerk uit in Amsterdam. Na Amsterdam gaat waarschijnlijk Tilburg de volgende stad worden waar Batterybox actief gaat zijn.

Graag nodig ik jullie allemaal uit om Batterybox eens uit te proberen. Ikzelf ben al een veel gebruiker. Ik vind het echt ideaal. Misschien ben ikzelf niet het meest kritisch, maar mijn ervaring met eigen powerbanks zijn altijd dat als je ze wilt gebruiken je ze eerst weer moet opladen. En dat werkt voor mij gewoon niet zo lekker.

Leuke actie voor alle developers.nl lezers

Batterybox geeft iedereen die dit artikel leest een maand gratis Batterybox cadeau. Gebruik de volgende link om je gratis maand Batterybox te claimen

https://batterybox.nl/registreren/?refcode=ZRGyeGVM